Je kunt je laten inenten om baarmoederhalskanker te voorkomen. In maart 2009 is er zelfs nog een campagne gehouden waar massaal gevaccineerd werd. Dit alles om het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt een halt toe te roepen. Destijds hebben 56% van de meisjes die in aanmerking kwamen voor een Baarmoederhals prik deze opgehaald. Vorig jaar zijn de meisjes die niet hebben gereageerd opnieuw uitgenodigd. Eén van de redenen dat vele niet zijn gekomen zijn de fabeltjes die te ronde doen. Er zijn namelijk in verschillende landen incidenten gemeld en filmpjes verschenen op internet dat verschillende meisjes ziek werden van de hpv-vaccinatie. Het probleem echter is dat er verschillende HPV-vaccins op de markt zijn.
HPV Vaccin
Op 1 April 2008 al is het advies afgegeven om een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccinatieprogramma zal dan speciaal voor meisjes van 12 jaar oud zijn. Dit omdat de meeste meisjes van deze leeftijd nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad en het HPV-virus kan worden overgebracht via seksueel contact. Door je kind te laten vaccineren wordt je kind beschermt tegen de infectie die het HPV-virus kan veroorzaken. Tevens heeft de Gezondheidsraad destijds geadviseerd om de effecten en veiligheid te blijven controleren, ook de langdurige effecten. Je kunt immers ook klachten krijgen na verloop van tijd.
Vaccinatie Rijksvaccinatieprogramma
Nadat het advies werd gegeven om een vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt te brengen is het op 1 april 2010 van de grond gekomen. Meisjes van 12 jaar konden zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Zou je dit hebben gedaan, volgden er nog een 2e en 3e prik om baarmoederhalskanker uit te sluiten. Helaas voor de RVP is het niet gelukt de percentages te bereiken waar eigenlijk op gehoopt was. De meeste meisjes hebben deelgenomen aan het vaccinatieprogramma, maar ook veel niet. Toch zal diegene die de vaccinatie eerder hebben afgewezen een laatste maal een uitnodiging ontvangen om alsnog de baarmoederhals prik op te halen.
De Bijsluiter
In Nederland zijn ze gelukkig zeer streng en komt er niet snel iets op de markt waarvan we niet weten of het veilig is. Wel zijn er natuurlijk altijd bijwerkingen, ook bij het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Bij het HPV-Vaccin treden soms jeuk, koorts of zelfs een rode huid op. De bijwerkingen zijn bij slechts een klein deel van de ingeënte meisjes bijgehouden. De langetermijn bijwerkingen zijn nog niet bekend aangezien de meisjes pas vanaf 1 april 2010 worden ingeënt. Vlak na de vaccinatie kunnen er ook bijwerkingen optreden zoals; Vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur. Ernstige bijwerkingen zijn tot op heden nog onbekend of niet vermeld. Voor meer informatie over het HPV-vaccin kun je het volgende telefoonnummer bellen 0800-3018051. Deze is speciaal door het RIVM beschikbaar gesteld.
Kun je geen Baarmoederhalskanker meer krijgen na de HPV-vaccinatie?
Je kunt geen 100% garantie krijgen dat je geen baarmoederhalskanker oploopt nadat je het HPV-vaccin hebt gehad. Is het HPV-virus bijvoorbeeld al actief dan kan het vaccin daar niets meer tegen doen en kan dit een HPV-infectie worden. Tevens zijn er dus verschillende vaccins op de markt. De één Cervarix beschermt tegen type 16 en 18 en het vaccin Gardasil tegen type 6, 11, 16 en 18. Toch kunnen ze geen optimale bescherming bieden en blijft er nog steeds een kans bestaan dat je een HPV-infectie krijgt. Bij het Gardasil vaccin is wel een bijkomend voordeel. Deze bestrijd ook type 6 en 11 die voor 90% de genitale wratten veroorzaken.
In het Rijksvaccinatieprogramma wordt er gebruikt gemaakt van het Cervarix vaccin. De werking van de vaccins is bijna hetzelfde en beide om baarmoederhalskanker te voorkomen. Bij de huisarts zijn beide vaccins verkrijgbaar.
Voor wie is het HPV-vaccin?
Het grappige is dat niet alleen meisjes gevaccineerd kunnen worden, maar Gardasil ook voor jongens van 9 tot 15 jaar. Dit om te zorgen dat het HPV-virus zich niet bij jongens ontwikkeld. Meestal worden de vaccins alleen bij meisjes gebruikt en is het goedgekeurd voor de leeftijden 9 t/m 26 jaar. Buiten deze leeftijdsgroep mag er momenteel niet gevaccineerd worden.
Bied het HPV-vaccin levenslange bescherming?
Het antwoord op die vraag is NEE. Het HPV-vaccin bestaat nog niet zolang en daar kunnen nog geen conclusies over worden getrokken. Op dit moment is het bekend dat HPV-vaccins ongeveer 5 jaar lang bescherming bieden en je zal dus vaker een HPV-vaccinatie moeten ondergaan om berschermt te blijven tegen baarmoederhalskanker. Je kunt dus ook beter altijd op dertigjarige leeftijd een uitstrijkje laten maken. Het blijft dus belangrijk voor volwassen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar om naar de 5 jaarlijkse controle toe te gaan.