Je bent tussen de 30 en 60 jaar en hebt een uitnodiging gekregen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit kan. Eens per 5 jaar vanaf je dertigste zul je hiervoor een uitnodiging ontvangen. Dit onderzoek wordt gratis aangeboden door de regering en houdt onder andere in dat er een uitstrijkje gemaakt wordt. Heb je last van symptomen die op baarmoederhalskanker duiden kun je natuurlijk ook zelf een arts raadplegen en om een onderzoek vragen.
Hoe gaat het bevolkingsonderzoek te werk?
Je krijgt eerst een uitnodiging in huis en kunt kiezen of je wilt deelnemen. Je zal naar de huisarts toe moeten om aan het onderzoek mee te kunnen en als je gewoon een keer een uitstrijkje wilt laten maken zal je een afspraak moeten maken bij de huisarts. Je kunt ervoor kiezen wie het onderzoek gaat doen, de huisarts of zijn assistente. Qua tijdsbeslag valt het allemaal mee. Het bevolkingsonderzoek zal tussen de 8 á 12 minuten in beslag nemen.
Je zal eerst samen met de assistent een vragenlijst moeten invullen. De vragen gaan o.a. over hoe vaak je vrijt met je partner, wanneer je het laatst gemenstrueerd hebt etc. Tevens krijg je de mogelijkheid zelf een vraag te stellen aan de assistente.
Wees altijd eerlijk tegen de assistente. Helemaal over het feit hoe vaak je geslachtsgemeenschap met je partner hebt. Er wordt namelijk een eendenbek gebruikt en bij weinig geslachtsgemeenschap kan er gekozen worden voor een kleinere eendenbek. Heb je ergens moeite mee, laat de assistente dit weten. Ze zal hier rekening mee houden en je meer op je gemak stellen.
Het onderzoek
Je gaat met de assistent mee naar de onderzoeksruimte en ontkleed je daar van je onderkleding. je zal nu op de onderzoeksbank moeten liggen en de benen in steunen kunnen plaatsen. Indien er geen steunen aanwezig zijn kun je je knieën buigen en ga je langzaam de benen spreiden tot een stand dat comfortabel aanvoelt. De assistente zal inmiddels alle benodigdheden wel klaar hebben gezet en kunnen beginnen met het speculum (eendenbek). De baarmoedermond zal hierdoor zichtbaar worden. De assistent zal na het plaatsen van het speculum een borstel of spatel pakken en slijm van de baarmoederhals schrapen. Bij het inbrengen van de eendenbek zal die eerst warm worden gemaakt. Uiteraard vertelt de assistent telkens wat ze aan het doen is. Deze zal in de vagina worden geschoven en open worden gezet. Op dit moment kan de assistent de baarmoedermond zien en d.m.v. een spiegel zal je kunnen meekijken. Cellen van het slijm van de baarmoedermond worden afgeschraapt en in een potje gedaan. De eendenbek kan hierna worden verwijderd. Eerst zal deze door de assistente worden gesloten en dan wordt deze langzaam uit de vagina gehaald. Is de assistente klaar kan je opstaan en de kleren weer aandoen.
Klaar met het onderzoek
Na het onderzoek kan je ietswat bloed verliezen. Uiteraard is dit geen enkel probleem. Normaal gesproken zal er in de onderzoeksruimte maandverband aanwezig zijn. Het formulier kan nu samen met het potje in een envelop worden gedaan en op de bus worden gedaan. Soms zal de assistente dit zelf doen, maar het kan ook zijn dat ze jouw vragen om dit te doen. Tevens is er nog een andere mogelijkheid. Er zijn ook Laboratoria die zelf de envelop bij de huisarts ophalen.