Symptomen Baarmoederhalskanker

Het is natuurlijk belangrijk om te weten of je lijd aan baarmoederhalskanker. Zou je één van de symptomen vertonen kun je een afspraak maken bij de dokter om een uitstrijkje te laten maken. Helaas treden er niet altijd symptomen op en wordt er eens in de 5 jaar een uitnodiging naar vrouwen tussen de 30 en 60 jaar verstuurd, dit is namelijk de leeftijd dat baarmoederhalskanker het meest voorkomt. Na borstkanker is baarmoederhalskanker de meest voorkomende soort kanker die bij vrouwen optreed.

Verschijnselen die optreden bij baarmoederhalskanker

Aangezien er toch nog rond de 250 a 300 vrouwen sterven door de aandoening baarmoederhalskanker vinden we het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Zou je bijvoorbeeld last hebben van abnormaal bloedverlies en/of abnormale afscheiding en dan met name na geslachtsgemeenschap kan dit duiden op baarmoederhalskanker. Ook kunnen deze symptomen voorkomen na de overgang en tussen menstruaties door. De afscheiding kan een geur verspreiden die de neus beter niet kan bereiken. Zeer onaangenaam dus. Ben je al wat verder heen kun je ook meer pijnklachten gaan krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van de rug en dan voornamelijk lage rugpijn, maar ook pijn bij het vrijen. Zou de kanker zich meer verspreid hebben naar de blaas kun je ook meer pijn bij het plassen krijgen of zelfs in de bekkenstreek. Uiteraard moet je je dan wel een keer bij de dokter hebben gemeld. Vraag ook gerust of er hiernaar gekeken kan worden en houd in de gedachten voor een dokter is dat de gewoonste zaak van de wereld. Natuurlijk zijn er ook genoeg vrouwen die meer pijn kunnen verdragen of gewoon niet naar de dokter durven. De baarmoederhals kan dan verstopt raken en nog meer pijn veroorzaken. Je kunt namelijk een infectie oplopen en koorts krijgen.

Symptomen op een rijtje

  • Abnormale afscheiding
  • Lage rugpijn
  • Pijn bij het plassen
  • Bloeden na geslachtsgemeenschap
  • Tussen menstruatieperioden door vloeien of bloeden
  • Pijn bij vrijen met partner
  • Incontinentie

Wees er op tijd bij

Zou je dus bepaalde symptomen die hierboven vermeld staan met enige regelmaat hebben kan je beter voorzorgsmaatregelen nemen. De vroege symptomen zijn immers slecht zichtbaar, maar met een uitstrijkje kan er wel gekeken worden of je dus baarmoederhalskanker hebt. Indien je er op tijd bij bent kun je voorkomen dat het een bedreiging wordt voor de gezondheid. Maak dus op tijd een afspraak bij de dokter. Zou je geen verdachtte celactiviteiten vertonen is dat een boost voor je zelfvertrouwen. In onzekerheid blijven afwachten levert alleen maar stres op.